27 Kasım 2010

Dünya'nın En Güzel Kulesi

Üzerinde radyo vericisi ile birlikte 324 metre olan Eiffel Kulesi, 1889-1930 yılları arasında dünyanın en yüksek yapısıydı. İsmini ; tasarımcısı , Dijon doğumlu , dönemin en iyi mühendislik okulu Ecole Centrale des Art et Manufactures'den mezun Gustave Eiffel'den alan kule "Demir Leydi" olarak isimlendiriliyor.1889 Paris Dünya Fuarı ve Fransız Devrimi'nin 100'üncü yılı nedeniyle inşa edilen Eiffel Kulesi , bu tarihten itibaren Paris'in en önemli simgesi oldu.Demir malzemeye sahip kulenin yapımında 300 işci çalıştı.Yapıldığı yıl "çirkinliği"(ben çok estetik buluyorum tabii ne sanatçı ne de Fransızım) nedeniyle Paris'in sanat çevrelerinden büyük tepki toplayan kuleye karşı kampanyalar düzenlendi. Alexandre Dumas, Jean Leon Gerome, gibi ünlüler kampanyalara destek verdi. Nazi işgali sırasında Adolf Hitler tepesine çıkamasın diye asansörlerin halatları kesildi. Hitler bu yüzden zaferini kulenin önünde yapmak zorunda kaldı."Almanlar Paris'i işgal ettiler.Ama Eiffel Kulesi'ni ele geçiremediler" dense de, kısa süre içinde kulenin tepesine Nazi bayrağı asıldı .Müttefiklerin Paris'e yaklaşması üzerine Hitler,yıkılması emrini verdi.İşgal kuvvetleri komutanı Dietrich von Choltitz bu emre itaat etmedi.

4 yorum:

Adsız dedi ki...

pariseda, bir anlaşma yapalım ikimizden hangisi önce parise giderse diğerine eyfel kulesi olan anahtarlıktan alacak anlaştık mı ?

:)

bilgiler için teşekkürler

pluie

Judy Abbott dedi ki...

o kadar seviyorum ki bu kuleyi, tablosu, kitapları, magneti, anahtarlığı, modeli , kutusu, herşeyiyle odamı ve kalbimi işgal ediyor demir leydi:)

Bero dedi ki...

Paris Paris, je t'aime :)

pariseda dedi ki...

pluie:Lafımı olur....Anlaştıkda beni anahtarlık kesmes şunu minik eyfel heykelciği yapalım:)

judy:Benimdeee:)

bero:paris je t'aime:D